• eSlim® - oficiálny predajca pre Slovenskú republiku
logo eJoy®

14 tipov, čo najlepšie pomáha na zníženie chuti do jedla

zníženie chuti do jedla

Prejedáte sa? Neviete odolať naloženému tanieru? Alebo nebodaj myslíte na jedlo doslova aj vtedy, ak spíte? Chuť do jedla je pre ľudský organizmus prirodzená, no ak je nadmerná, jej výsledkom býva nepríjemná nadváha. Našťastie, viete ju ovplyvniť.

Dôležité je nielen to, čo jete, ale aj to, ako jete

Ako je všeobecne známe, telesná hmotnosť je výsledkom hlavne pomeru medzi prijatou a vydanou energiou, alebo ak chcete lepšie, medzi prijatými a vydanými kalóriami. Kto chce mať svoju hmotnosť pod kontrolou, musí mať tento pomer optimálny.

Pokiaľ ide o príjem potravy, na ten vplývajú hlavne dva faktory:

  • prvým je ovplyvnenie príjmu potravy, či už ide o jej zloženie, skladbu živín a druhy potravín, alebo aj o početnosť konzumácie a objem skonzumovanej stravy, na čo však vplývajú aj externé okolnosti
  • druhým je pomer hladiny dvoch dôležitých hormónov v tele a to ghrelínu, ktorý zvyšuje chuť do jedla a leptínu, ktorý signalizuje naopak pocit plnosti a chuť do jedla tým pádom znižuje

V prípade konzumácie potravín je preto dôležité nielen to, akú stravu prijímate, ale aj to, aby jej nebolo nadmerné množstvo. Ak sa totiž budete prejedať, čo vyplýva hlavne z neustálej chuti do jedla, nepomôže vám ani pravidelný pohyb. Práve preto treba pôsobiť na chuť do jedla a ideálne do tohto vplyvu zahrnúť aj pôsobenie na spomínané hormóny.

Možnosti, ako pôsobiť na zníženie chuti na jedlo

To, koľko stravy a v akom množstve prijmete za deň, je závislé od viacerých faktorov. Ide hlavne o skladbu potravín, nakoľko niektoré z nich vás príliš nezasýtia a budete o chvíľku znova hladný, ale aj o životosprávu či spôsob konzumácie jedál.

Ak chcete znížiť chuť na jedlo, viete pre to spraviť toto:

Jedzte pravidelne: Pravidelnosť stravovania ovplyvňuje to, akým spôsobom sa váš metabolizmus nastaví a to tak ohľadom hladu, ako aj ohľadom spaľovania živín. Ideálne je jesť 5 krát za deň, vždy v tom istom čase a radšej menšie porcie.

Napite sa pred jedlom: Viacero lekárov odporúča nepiť počas jedla, nakoľko to nemusí mať pozitívny efekt na trávenie. Ak sa však napijete ešte pred začiatkom, mozog dostane prvý signál o napĺňaní žalúdka. Ideálne je vypiť pohár vody 10 minút pred jedlom.

Menej stresu: Stres je všeobecne zlým vonkajším faktorom na organizmus a hoci u niektorých vyvoláva zníženie chuti do jedla, neskôr sa vám to vypomstí prejedaním sa. Preto je lepšie stresu sa vyhýbať, hlavne pokiaľ ide o pracovný stres.

Jedzte pomalšie: Ak do seba raňajky, obed či večeru len tak narýchlo „hodíte“, žalúdok sa síce naplní, ale mozog o tom dostane signál až príliš neskoro. Preto je lepšie jesť pomalšie, spraviť si prestávku medzi jedlami a dopriať si pokoj pri jedení.

Dostatok spánku: Na hladinu a pomer spomínaných hormónov ghrelín a leptín pôsobí nielen stres, ale aj spánok. Jeho nedostatok totiž spôsobí ich nerovnováhu a preto býva výsledkom chuť na potraviny, hlavne na tie, ktoré majú vyšší objem kalórií.

Zdravé sladkosti: Ak máte chuť na sladké jedlo, je to znamenie, že mozog pociťuje v tele nedostatok aktuálnych zdrojov energie. Namiesto  sladkostí, ktoré vás dlhodobo aj tak nezasýtia si zvoľte ovocie, stéviu alebo, ak to už musí byť, kakao.

Konzumujte vlákninu: Potraviny, ktoré obsahujú vyššie množstvo vlákniny, vás dokážu nadpriemerne dobre zasýtiť a potlačiť ďalšiu chuť na jedlo. Je to kvôli tomu, že pôsobia na špecifické receptory v tele. Vláknina tiež pomáha na trávenie.

Nepolihujte: Je všeobecne známe, že ničnerobenie alebo polihovanie, napríklad doma na gauči pred televízorom, je významným faktorom zvyšujúcim chuť na sladké. Jednoducho, treba sa zamestnať a snažiť sa oddychovať nejako aktívnejšie.

Pozor na glykemický index: Pri výbere vhodných potravín sa vyhýbajte tým, ktoré majú vysoký glykemický index. Tieto potraviny spôsobia rozkolísanie hladiny cukru a zvýšia chuť na jedlo. Ide napríklad o sladkosti, biele pečivo, zemiaky či ryžu.

Okoreňte si jedlo: Ak ide o zníženie chuti do jedla, tou správnou ingredienciou úspechu je korenie. Platí to hlavne o štipľavom korení, napríklad ako je chilli alebo čierne korenie, ktoré zvyšujú termogenézu v tele a znižujú pocity hladu.

Pite kávu a čaj: Káva obsahuje kofeín, stimulačnú látku pre metabolizmus alebo na energiu. Zároveň pôsobí na látky, ktoré pomáhajú k pocitu plnosti žalúdka. Podobne pôsobí aj čaj, ktorý vplýva tiež na hladinu cukru dôležitého pre pocit hladu.

Zvýšte príjem bielkovín: Bielkoviny patria medzi živiny, ktoré dokážu dodať telu energie a všetky potrebné látky na dlhšiu dobu, takže zasýtia žalúdok aj mozog a zaženú prejedanie sa. Najlepšími zdrojmi sú chudé mäso, vajíčka, orechy, fazuľa a hrach.

Sila byliniek: Ak sa dá, skúste do jedál alebo potravín zaradiť na dochutenie aj niektoré bylinky. Viaceré z nich, napríklad fenikel, zázvor, škorica alebo žerucha, vedia veľmi dobre potlačiť chuť do jedla a tiež zrýchliť metabolizmus.

Pravidelné cvičenie: To, že pohyb je pozitívnym faktorom pre udržanie optimálnej hmotnosti, je všeobecne známe. Zároveň však, hlavne intenzívnejšie cvičenie, pomáha na zníženie spomínaného ghrelínu a zvýšenie leptínu, čiže proti pocitu hladu.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Certifikované

Úradom verejného
zdravotníctva SR

Garancia

vrátenia
peňazí

Vyrobené

v rámci Európy
vo Veľkej Británii

Diskrétne

doručenie
balíka

Doprava zdarma

pri nákupe
nad 70 EUR

100% prírodný

produkt v najvyššej
kvalite