• eSlim® - oficiálny predajca pre Slovenskú republiku
logo eJoy®

Je zelenina vhodná na chudnutie? Tu sú najlepšie tipy, využite ich pre vaše recepty

zelenina a chudnutie

Zelenina patrí prirodzene medzi tie potraviny, ktoré sú veľmi vhodné na chudnutie, zhodenie prebytočných kilogramov a na podporu zdravého trávenia. Najvhodnejšia je pochopiteľne tá čerstvá, mrazená zelenina naopak nevyužíva potenciál jednotlivých živín naplno.

Aký význam má zelenina pre chudnutie a zdravie

Zelenina je spolu s ovocím jednou z najdôležitejších zložiek potravy z pohľadu chudnutia, ale aj celkovo zdravia. Obsahuje totiž veľké množstvo vlákniny, ale aj vitamíny, minerály či stopové prvky, naopak, má veľmi málo nasýtených tukov. Zeleninu môžete konzumovať varenú či pečenú, no najlepšia je surová, má najprirodzenejšie pôsobenie.

Medzi hlavné výhody zeleniny pre chudnutie patria:

  • vďaka vysokému obsahu vlákniny vám pomôže s trávením a zároveň dostatočne zaplní žalúdok, čiže znižuje nadmernú chuť do jedla
  • minerály, vitamíny a iné látky, ktoré sú v zelenine obsiahnuté, stimulujú a podporujú metabolizmus, čo je nevyhnutný predpoklad chudnutia
  • niektoré druhy zeleniny obsahujú aj bielkoviny, ktoré sú potrebné pre výkonnosť a svalstvo, ale takejto zeleniny nie je príliš veľa

Práve absencia bielkovín vo väčšine druhov zeleniny je jedinou vážnejšou slabinou tohto druhu stravy. To je aj dôvod, prečo sprevádza zeleninové diéty veľmi často známy jojo efekt. Riešením je preto doplniť k zelenine aj zdravé zdroje bielkovín.

Niektoré druhy zeleniny sú však na chudnutie vhodné menej aj vtedy. Ide o tie, ktoré obsahujú priveľa škrobu, čiže sacharidov. To ma za následok veľa kalórií a vyšší glykemický index. Takúto zeleninu nemusíte hneď z jedálnička vylúčiť, na druhú stranu, treba ju konzumovať opatrne. Patria sem napríklad kukurica, hrach či zemiaky.

Ktorá zelenina je na chudnutie najvhodnejšia

Ak sa rozhodnete chudnúť práve pomocou zeleniny, výberom tých správnych typov viete viditeľne podporiť trávenie, metabolizmus, spaľovanie tukov, ale aj lepšie hospodárenie organizmu s vodou, vyplavovanie toxických látok či celkovo činnosť čriev.

Práve preto treba do jedálnička zaradiť najmä nasledovné typy:

Kyslá kapusta: Jedným z najúčinnejších a najznámejších typov zeleniny na chudnutie u nás je kyslá kapusta. Tá obsahuje množstvo vitamínu C prospešného pre imunitu aj pre zrýchlenie metabolizmu, okrem toho podporuje aj zdravú črevnú mikroflóru. Konzumovať môžete aj čisto len šťavu z kyslej kapusty.

Karfiol: Tento druh zeleniny u nás nie je príliš populárny a to je chyba. Karfiol má totiž veľmi málo kalórií, čo ho na stravovanie počas znižovania hmotnosti doslova predurčuje, no zároveň je bohatým zdrojom vlákniny, draslíka a vitamínov C, B a K. Pomáha tak na zasýtenie žalúdka a zároveň na metabolizmus.

Artičoky: Ďalším menej využívaným druhom zeleniny, snáď s výnimkou prílohy na pizzu, sú artičoky. Tie obsahujú veľa vitamínov B, ale aj potrebné železo a horčík pre fyzický výkon. Z hľadiska chudnutia sú významné obsahom vlákniny, pomáhajú aj na trávenie a tráviace ťažkosti a znižujú hladinu cukru v krvi.

Zemiaky: Hoci zemiaky sú známe tým, že obsahujú o niečo viac škrobu, stále patria medzi to lepšie, čo sa dá zo zeleniny využiť na podporu chudnutia. Obsahujú totiž veľké spektrum živín vrátane dôležitého draslíka. Ak si ich uvaríte a necháte chvíľku vychladnúť, minimalizujete potenciálne negatíva spojené so škrobom.

Brokolica: Veľmi dobrým prostriedkom na chudnutie je aj brokolica. Obsahuje napríklad chlorofyl, vitamín C a naopak žiaden tuk a až 90 % jej objemu tvorí voda. Práve preto je tento druh zeleniny vhodný na podporu metabolizmu, zlepšenie trávenia a tiež na prečistenie organizmu od škodlivých a toxických látok.

Špenát: Listová zelenina patrí medzi obľúbené súčasti jedálnička a jej známym predstaviteľom je aj špenát. Má minimum kalórií, naopak, veľa horčíku, mangánu, kyseliny listovej a iných vitamínov. Špenát vám pomôže s trávením, pravidelným vyprázdňovaním a na prečistenie tráviaceho traktu.

Uhorky: Chudnúť jednoducho a účinne vám pomôžu aj uhorky, hlavne tie, ktoré sa označujú aj ako šalátové. Jednak pomáhajú pri chronickej zápche a na lepšie trávenie či vylučovanie, zároveň obsahujú látky podporujúce odbúravanie tukov. V uhorkách možno nájsť draslík, kremík, magnézium a vitamín C na metabolizmus.

Paradajky: Rajčiny, čiže paradajky, sú skvelým prostriedkom na chudnutie. Majú málo kalórií, takmer žiadny tuk, naopak, obsahujú veľa vlákniny a draslíka a sú doslova vitamínovou bombou. Pomáhajú na reguláciu hladiny cukru, podporujú trávenie a prácu čriev, zlepšujú metabolizmus a majú odvodňovaciu funkciu.

Paprika: Výborným pomocníkom k chudnutiu je aj paprika. Tento druh zeleniny vám pomôže naštartovať a urýchliť látkovú premenu, obsahuje aj veľa vody a vlákniny, takže pomáha na rýchlejší pocit sýtosti. Navyše, obsahuje látky podporujúce termogenézu, ktorá pomáha na lepšie spaľovanie tukov.

Čierna fazuľa: Posledným druhom, ktorý už patrí aj medzi strukoviny, je čierna fazuľa. Tá je bohatá hlavne na vitamíny a minerály z kategórie antioxidantov, ktoré pôsobia proti predčasnému starnutiu buniek. Obsahuje však najmä veľa vlákniny a bielkoviny, ktoré sú nevyhnutné pre obnovu svalovej hmoty.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Certifikované

Úradom verejného
zdravotníctva SR

Garancia

vrátenia
peňazí

Vyrobené

v rámci Európy
vo Veľkej Británii

Diskrétne

doručenie
balíka

Doprava zdarma

pri nákupe
nad 70 EUR

100% prírodný

produkt v najvyššej
kvalite