• eSlim® - oficiálny predajca pre Slovenskú republiku
logo eJoy®

Ktoré nezdravé jedlá sú u nás populárne a zároveň škodlivé? Týmto sa treba vyhýbať najviac

nezdravé jedlá

To, aký typ jedál a stravy konzumujete, má veľký vplyv nielen na to, ako vyzeráte navonok, ale hlavne na to, čo sa deje vo vašom vnútri. Obezita či nadváha sú len tie najviac viditeľné javy, no netreba zabúdať ani na problémy kardiovaskulárneho či tráviaceho systému.

Prečo sú niektoré jedlá nezdravé a čo spôsobujú

Potraviny a jedlá majú nezastupiteľnú úlohu pre fungovanie organizmu a bez nich nie je vôbec možný život. Prostredníctvom nich sa do tela dostávajú všetky potrebné živiny, či už ide o tuky, bielkoviny, cukry, vlákninu, aminokyseliny, vitamíny alebo minerály.

Úlohou potravín je dodať telu tie látky, ktoré potrebuje pre svoje fungovanie, pričom tie, ktoré sú nepotrebné, organizmus buď vylúči, alebo uloží. Práve tu je najviditeľnejšie negatívum nezdravých jedál, ktoré spôsobujú nadmerné ukladanie živín v organizme, hlavne ak ide o tuky. Navonok sa to prejavuje obezitou, vo vnútri napríklad aterosklerózou.

To, prečo sú niektoré jedlá nezdravé, má aj niektoré iné príčiny:

  • obsahujú nadmerné množstvo škodlivých typov látok, či už ide o nezdravé mastné kyseliny alebo jednoduché a syntetické cukry, najmä obsiahnuté v sladkostiach
  • majú nevyvážený pomer živín, napríklad obsahujú málo bielkovín a priveľa tukov, alebo priveľa cukrov na úkor iných živín, telo nedostane všetko, čo potrebuje
  • obsahujú nesprávny typ a pôvod živín, v prípade tukov najčastejšie prevládajú živočíšne tuky, ak ide o sacharidy, tak tie jednoduché a umelo vyrábané
  • majú príliš veľa energie a kalórií, nakoľko sa servírujú ako veľké porcie, tento faktor je jedným z tých najčastejších, pokiaľ ide o spomínané „tradičné pokrmy“
  • viaceré potraviny majú v sebe veľa soli, čo je negatívne z toho dôvodu, že soľ zvyšuje chuť na jedlo, takže ste hladní a potrebujete si dať aj ďalšie jedlo
  • obsahujú niektoré druhy surovín, ktoré výraznejšie poškodzujú zdravie, hoci ostatok je bezproblémový, napríklad v prípade rôznych stabilizátorov

Pokiaľ ide o následok konzumácie takýchto jedál a potravín, jednorazovo sa to nemusí prejaviť nijako negatívne. Problémom je však pravidelné a dlhodobé stravovanie sa týmto spôsobom, čo spôsobuje rad rôznych ochorení a problémov, hlavne ak sa jedná o cukrovku, vysoký tlak, spomínanú obezitu a nadváhu alebo ochorenia ciev a srdca.

Známe a obľúbené jedlá, ktorým sa radšej vyhnite

Medzi najznámejšie jedlá, o ktorých sa všeobecne a dlhodobo vie, že sú nezdravé, patria polotovary a fast-food jedlá. No bez viny nie sú ani toľko krát ospevované „jedlá starých materí“, hoci tieto prinášajú zas iný typ rizík, ktorý tiež netreba podceniť.

Medzi tie potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, patria:

Konzervy: Ak máte radi paštéty, alebo aj polotovary v podobe konzervovaných jedál, typicky rôzne cestoviny, prívarky a podobne, tak by ste mali tento druh jedál zo svojho jedálnička čo najskôr vylúčiť. Nachádza sa tu veľa nezdravých mastných tukov, ktoré sa potom v tele usádzajú, ale aj veľa soli, ktorá zvyšuje chuť do jedla.

Chladené a mrazené pizze: Polotovary ako celok sú pre naše telo tiež nezdravým typom jedla, no najviac v tejto oblasti vynikajú rôzne pizze, či už chladené alebo mrazené. Nielen, že obsahujú veľa bielej múky, ale aj množstvo rôznych „éčok“, soli, tukov a nezdravých syntetických látok, ktoré spôsobujú napríklad aj obezitu.

Hamburgery a bagety: Fast-food jedlá patria tiež do kategórie tých potravín, ktoré rozhodne neprospievajú nášmu telu a ani postave. Nielen, že sú z pohľadu dôležitých živín prakticky bezpredmetné, obsahujú aj veľa škodlivých látok. Ide tak o nadpriemerne veľké množstvo tukov, cukrov a soli, ako aj o rôzne stabilizátory.

Mäsové polotovary: Máte radi oškvarky, salámy klobásy, slaninu či masť? Ak áno, zbystrite trocha viac pozornosť. Takéto druhy mäsových potravín a surovín predstavujú problém z pohľadu obrovského množstva kalórií a hlavne nezdravých tukov. V prípade fermentovaných surovín je problémom aj veľa soli.

Vyprážaný syr a rezeň: Kto chce schudnúť, ale mať aj zdravé cievy a srdce, ten sa musí vyhýbať vyprážaným jedlám ako čert krížu. Ešte viac to platí pre vyprážané bravčové mäso a vyprážaný syr. Nielen, že ide o ťažko stráviteľné jedlá plné zlých tukov, ale vyprážaním konzumujete aj škodlivé látky z olejov.

Guláš: Tradičné jedlo na chatu, guláš, patrí tiež medzi nezdravé potraviny. Je pritom jedno, z akého mäsa je vyrobený, každé obsahuje množstvo zlých tukov, ktoré nevie naše telo spracovať a tak si ich ukladá. Zelenina, ktorá sa tu nachádza, je po prevarení z hľadiska živín zbytočná, o chlebe či knedle ani nehovoriac.

Knedľa s kapustou a halušky: Problémom sú aj tradičné „národné jedlá“, pričom u nás sa najviac konzumujú bryndzové halušky so slaninou a knedľa, kapusta a bravčové mäso. Z času na čas si ich dať môžete, no pamätajte na to, že sa tu nachádza vysoký podiel nezdravých živočíšnych tukov, priveľa múky a ide o veľké porcie.

Múčniky: Poslednou kategóriou nezdravých jedál sú sladkosti, konkrétne v podobe múčnikov. Ide napríklad o dukátové buchtičky, lievance, palacinky, parené buchty, pirohy či rezance s makom. Jednak obsahujú priveľa nevyužiteľných cukrov, no zároveň ide o jedlá, ktoré sú kalorické a objemovo sú ako hlavné jedlo.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*

Certifikované

Úradom verejného
zdravotníctva SR

Garancia

vrátenia
peňazí

Vyrobené

v rámci Európy
vo Veľkej Británii

Diskrétne

doručenie
balíka

Doprava zdarma

pri nákupe
nad 70 EUR

100% prírodný

produkt v najvyššej
kvalite