• eSlim® - oficiálny predajca pre Slovenskú republiku
logo eJoy®

Trápi vás nadmerná chuť do jedla? Na jej zníženie vám môžu pomôcť čaj aj bylinky

prejedanie

Nie každý človek má vždy rovnaký apetít alebo rovnakú chuť do jedla. Práve pocit hladu, alebo naopak pocit nasýtenia, ovplyvňuje v dominantnej miere to, koľko potravín zjete a koľko kalórií prijmete. Ako to však ovplyvniť v prospech chudnutia?

Čo je chuť do jedla a aký má význam

Chuť do jedla je pojem, ktorý má spojitosť s pocitom hladu v žalúdku, no neplatí to vždy. To, či máte plný alebo prázdny žalúdok, samozrejme závisí od toho, čo a kedy ste naposledy jedli. Regulácia chuti na jedlo je predovšetkým záležitosťou hormónov.

Mechanizmus chuti do jedla je komplexný proces:

  • keď v máte pocit hladu, je to dôsledkom vylučovania hormónu zvaného ghrelín, ktorý sa produkuje v tenkom čreve, dvanástorníku a v žalúdku
  • tento hormón dáva mozgu signál o tom, že tráviaca sústava je pripravená na príjem a trávenie ďalšieho jedla, čo vyvoláva pocit hladu a chuti na jedlo
  • naopak, pri naplnení žalúdka dochádza k vylučovaniu iného hormónu, ktorý sa nazýva leptín, ten zas mozgu oznámi, že došlo k uspokojeniu hladu
  • práve od fungovania pri vylučovaní týchto hormónov závisí to, či máte chuť na jedlo iba vtedy, kedy to telo potrebuje, alebo až nadmerne často

Hormóny ovplyvňujú nielen hlad a chuť do jedla, ale aj smäd, ukladanie tuku či trávenie celkovo. Hormón leptín, ktorý upozorní mozog na pocit nasýtenia, sa tvorí v tuku, no ani tu neplatí automaticky, že čím je ho viac, tým skôr máte pocit nasýtenia.

Práve naopak, príliš veľa leptínu vyvoláva rezistenciu organizmu voči jeho hladine, takže nakoniec môže prísť k ignorovaniu jeho signalizačnej funkcie. Na druhú stranu, na hladinu hormónu má vplyv napríklad aj spánok. Podobne, ako pri chudnutí, aj ovplyvnenie hladiny týchto hormónov a teda aj chuti do jedla, je komplexná záležitosť.

Čo najlepšie pomáha na potlačenie nadmernej chuti na jedlo

Ak chcete potlačiť prehnanú chuť na jedlo a takýmto spôsobom podporiť optimalizáciu hmotnosti alebo jej udržanie po schudnutí, viete na to využiť viacero mechanizmov a možností. Môže ísť o výber vhodných potravín, ale aj o iné spôsoby.

Tu sú tie, ktoré sú najúčinnejšie:

Jedzte pomalšie: Najčastejším problémom dnešnej doby je zhon a to platí aj pri jedle. Ak budete jesť prirýchlo, naplníte žalúdok oveľa skôr, ako ten stihne vyslať pomocou hormónov mozgu signál o tom, že máte prestať jesť. Ak budete jesť pomalšie, neprejete sa a udržíte si váhu aj zdravý metabolizmus.

Napite sa pred jedlom: Osvedčeným trikom, ktorý pomáha na zníženie pocitu hladu, ale aj na naštartovanie procesov trávenia a produkcie žalúdočných štiav, sú tekutiny. Napite sa pohára čistej vody zhruba 15 minút pred jedlom, naštartujete tak metabolizmus a pocit zasýtenia sa dostaví omnoho skôr.

Aktivita: Všimli ste si, že obvykle počas aktivity, či už športu, nejakej menej náročnej fyzickej aktivity alebo počas zamestnania mysle, nepociťujete takmer vôbec hlad? Naopak, ak nič nerobíte a len tak sedíte či oddychujete, máte pocit chuti do jedla častejšie. Snažte sa preto vždy zamestnať svoj mozog či telo.

Pravidelné a častejšie stravovanie: Jesť viac krát za deň, ale menšie porcie, pomáha nielen na chudnutie alebo pre správne fungovanie metabolizmu, ale aj proti nadmernej chuti na jedlo. Čím častejšie jete, samozrejme v správnom množstve, tým lepšie pracuje metabolizmus a tým menej vás trápi chuť do jedla.

Pozor na hladinu cukru: V prípade konzumácie potravín s vysokým glykemickým indexom vám hrozí veľká nerovnováha hladiny cukru. Chvíľku tak budete mať príliš veľa energie, potom zas jej akútny nedostatok a presne to je stav, kedy prichádza k pocitu hladu. Vyhýbajte sa preto hlavne sladkostiam.

Vláknina: Dôležitou zložkou vášho jedálnička by mala byť hlavne vláknina. Nielen, že podporuje tráviace mechanizmy a funkciu čriev, má aj tlmiaci efekt na pocit hladu a naopak zlepšuje pocity najedenia sa a plného žalúdka. Vlákninu nájdete predovšetkým v ovocí, zelenine a v strukovinách.

Bielkoviny: Ak zvýšite v strave zastúpenie bielkovín, či už tých živočíšnych v podobe chudého mäsa, vajec a mliečnych výrobkov, alebo rastlinných v podobe strukovín či obilnín, môžete tiež znížiť chuť na jedlo. Bielkoviny totiž vyvolávajú pocit v tele nasýtenia a to na pomerne dlhú dobu.

Vitamíny a minerály: Niektoré vitamíny a stopové prvky môžu tiež prispieť k zníženiu pocitu hladu alebo iným nepriamym spôsobom ovplyvniť chuť na jedlo. Ide hlavne o vitamín C, chróm alebo aminokyselinu L-karnitín, prípadne niektoré zdravé mastné kyseliny. Do jedálnička preto zaraďte aj ryby, orechy či semienka.

Spánok: Za správnou funkčnosťou ghrelínu a leptínu a za ich rovnováhou je vo veľkej miere aj dostatočný spánok, hlavne vtedy, ak je kvalitný a prebieha v REM fázach. Pokiaľ budete spať menej, ako 6 hodín denne, príde k narušeniu spomínanej rovnováhy a výsledkom tohto stavu bude zvýšený apetít.

Zníženie stresu: Na záver jedna veľmi dobrá rada, ktorá vám pomôže s vysvetlením záchvatov prejedania sa. Tie sú totiž vo veľmi veľa prípadov spojené s vysokou hladinou stresových hormónov a s nervozitou, ktoré zas ovplyvňujú hormóny nasýtenia a hladu. Snažte sa preto stres čo najviac eliminovať.

Zdieľajte:

Komentáre

Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

Certifikované

Úradom verejného
zdravotníctva SR

Garancia

vrátenia
peňazí

Vyrobené

v rámci Európy
vo Veľkej Británii

Diskrétne

doručenie
balíka

Doprava zdarma

pri nákupe
nad 70 EUR

100% prírodný

produkt v najvyššej
kvalite